Ukrajnai háború

ukraine war

A háborús veszteségek 1 év után

2023. február 17. - Ukraine war

Az ukrajnai háború február 24-én érkezik 1 éves évfordulójához, így időszerű lehet veszteségek terén valamiféle összegzést tenni. Ám minden hír, ami a harcokról tudósít fenntartásokkal kezelendő, hiszen mindkét harcoló fél "kozmetikázza" a veszteség-adatokat, az esetleges kudarcokat jelentéktelennek beállítva a győzelmeket pedig túlhangsúlyozva. Ami az elesettek számát és a kiiktatott harci-eszközök mennyiségét illeti: ezen a téren a legnagyobb az orosz és ukrán oldal kommunikációjában olvasható eltérés.

ukran_agyu.jpg

Az ukránok csak alig 10-13 ezer elesett katonájukat hajlandóak elismerni és az oroszok is hasonlóan képtelen számokat jelentetnek meg. A valóságot senki nem tudja, csak becslések jelennek meg. A brit hírszerzés például 40-60 ezer elesett és további 135-140 ezer eltűnt illetve megsebesült orosz katonáról ír [forrás]. Összesítve 175-200 ezresre becsülve az orosz hadsereg veszteségeit. Az ukrán oldalon a The Guardian kb 40-50 ezer ukrán katona és legalább ugyanennyi civil halálát becsüli [forrás] amely számokhoz természetesen itt is hozzá kell számítani a sebesülteket és eltűnteket. A két oldalon az 50-50 ezer elesett katona mindenesetre objektív számnak tűnik.

Ami jelenleg zajlik Ukrajnában, az egy elszánt orosz támadás Donbasz régióban, mely február első napjaiban indult. Putyin hadseregének veszteségei hatalmasak főleg  Bahmut városánál, melyet a napokban teljesen elfoglalhatnak az oroszok. Mire elérkezik a háború 1 éves évfordulója (február 24) a veszteség-adatok jelentősen megemelkedhetnek, hiszen ezekben a napokban veszíti el mindkét harcoló fél a legtöbb katonáját, a háború első heteit leszámítva.

Ami a harci-eszközökben mérhető veszteségeket illet: Ukrajna 1700 kilőtt és elzsákmányolt orosz harckocsiról "beszél" melyet nagyságrendjét tekintve a nyugati források is elfogadnak. Az ukrán oldalon is ezer körüli a kiiktatott ukrán harckocsik száma. 

Az ukrán polgári lakosság halottakban kifejezett veszteségeiről már esett szó, de ehhez a szörnyű adathoz kb 10-11 millió menekült tragédiája is hozzá számítandó. A háború előtt még 42-43 milliós Ukrajnából ennyien menekültek külföldre egy év alatt. Az ország hadserege jelentős létszám-gondokkal küzd, amit egyre inkább technikai fölénnyel próbál kompenzálni, a nyugattól kérve (és kapva) fejlett felszereléseket.

Az anyagi kár is hatalmas bár Ukrajna legalább 50-60 milliárd dollárnyi pénzügyi - humanitárius, és körülbelül 50 milliárd dollárnyi katonai segítséget kapott (aminek felét az USA biztosította), az országban óvatos becslések szerint is több száz milliárd dollárnyi kár keletkezett. [privatbankar] Oroszország szintén hasonló összegnél tart, ami a háború kiadásokat illeti, eddig a Forbes magazin szerint, a háború egy éve alatt 115 milliárd dollárt költöttek a háborúra. A nagy különbség pusztán az, hogy míg a nyugat részéről vagy fél tucat ország adta össze a pénzt, addig Putyinnak önmaga kellett finanszíroznia mind a 115 milliárd dollárt. A nagy kérdés az: meddig bírja még a világ 10.legnagyobb gazdasága a harc folytatását?

------------------------------------------------------------------

2023 május 02-án az USA -ból érkező katonai, gazdasági és humanitárius segély elérte a 113 milliárd dollárt [Forrás: LINK]

ukrainewar_alsolec.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrainewar.blog.hu/api/trackback/id/tr3818051680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2023.02.18. 20:49:51

Ami február első hete óta zajlik Donbaszban, egészen pontosan Bahmut környékén nagyon megdobja a veszteségeket. Főleg orosz oldalon, hiszen mindig a támadó fél kockáztat többet. Most kb 10 napja az oroszok rohamoznak folyamatosan, napi 8-10 támadással. Sok a halottjuk az biztos.

birkamenet 2023.02.18. 23:16:54

Összedőlt a ruszki putyinista gazdaság a "3 napos" háborúban, köszönve a nyugati egységnek és a brüsszeli szankcióķnak. Teljesen világos a háborús bűnös putyin előtt, hogy májusnál tovább aligha húzhatja ki államcsőd bejelentése nélkül. Ezért most a beteg elméjű diktátor minden tartalékát bedodja, hát ha lesz egy sikere, aztán ettől majd hólabdaszerűen jön a többi. Jappersze. Most már napi ezerre kúszott fel ruszki katonai veszteség, ezek már rég többek mint ágyútöltelékek. Eldobható statisztikai számok. A ruszki Roncshaccsereg már csak az értelmetlen bombázásokból áll. Teljesen elvetétélt a ruszki hazugság propaganda, miszerint a ruszkik hosszú háborúra állnak be. Pénzügyileg, gazdaságilag lassan odajutnak, mint Leningrád 1941/42-ben.

A nyugati szövetség viszont nem halaszthatja tovább a döntést, hogy haderővel is az ukránok mellé kell állni, mert államcsőd ide vagy oda, a ruszkikat minél hamarabb teljességgel ki kell takaritani Ukrajnából, különben Ukrajna tényleg a végletekig megmarad háborús területnek.

Boldeone2 2023.02.19. 09:27:00

Putyinnak nem számít az emberélet, ugyanúgy ahogy eddig a véreskezű elődeinek sem számított...Egy nárcisztikus pszichopatáról van szó, akinek a háborúban meghaltak csak " collateral damage" - ot jelentenek. Ez erkölcse nulla, meg a belátási képessége is
Tulajdonképpen, ugyanazok az emberek harcolnak az ukrán oldalon is, még a nyelv is soknak ugyanaz. A herszoni, a harkovi kibombázott, megölt polgárok kb. 30%- a orosz felmenőkkel rendelkezik, de az sem számít
Az orosz hadsereg ork, módjára viselkedik, kb ugyanúgy mint mikor hozzánk bejöttek 1945 -ben....

Erre a világbotrányra mondja Orbán, hogy tulajdonképpen ők lexarnak mindent, ezután jó kapcsolatra fognak törekedni a tömeggyilkossal, nekik abszolút mindegy mi lesz: " két szláv nép harca "
Ami ugye totál hazug és nihilista narratíva!
Egy 35-40 milliós nép a túlélésért küzd, csak védekezik, az orosz egy 140 milliós - történelmi agresszor - állam

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.02.19. 09:32:08

"ehhez a szörnyű adathoz kb 10-11 millió menekült tragédiája is hozzá számítandó."

Ez erősen vitatható adat. Csak Magyarországra napi tízezer körüli ukrán lép be - akik persze jórészt tovább utaznak -, és akkor a lengyel határról nem beszéltünk. Reális becslés lehet napi 40,000 kiutazás Ukrajnából. Ilyen tempóban gyorsan kiürülne az ország, ám ez nem történik meg, mert hasonló számban vissza is térnek, miután Németországban felvették a segílykét.

Boldeone2 2023.02.19. 09:55:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A belső menekültekkel együtt az reális szám lehet, mert nem csak azok tekinthetők menekültnek, akik külföldre távoznak...
Azzal meg mi a problémád, hogy felveszik a segélyt? Te nem így cselekednél hasonló, kiszolgáltatott helyzetben?
Több millió ember felvételére egy munkaerőpiac sem kész Európában

Motorogre 2023.02.19. 09:58:50

A Varázsló eltöri pálcáját - de hiába. A poszt számot vetett egy év után - és nem tudtunk meg semmit.

Ukraine war 2023.02.19. 10:27:54

@Motorogre: Ha nem tudtál meg semmit a veszteségekről, akkor gyakorold az olvasást. :)

Ukraine war 2023.02.19. 10:30:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: .. és akkor mi jön ki? A te általad elfogadott napi mennyiséggel? Mert nekem napi 30-40 ezerrel is hasonló szám jön ki. Napi 30 ezer menekülttel 11 millió, napi 40 ezer menekülttel 14,5 millió. A posztban 10-11 millió szerepel. Ennyit erről. :)

Jager_ 2023.02.19. 10:35:17

A ruszkik folyton a minszki megállapodással jönnek indoklásként, meg az ukrajnai oroszok korábbi elnyomásával. Mindkettő kamu. A kint élő oroszok annyira imádják az anyaországbeli oroszokat, hogy harcolnak velük. Enyhén szólva sem felszabadítókként fogadták őket. A minszki megállapodás meg 2014-es állapotokhoz mérten elavult és k&rvára nincs benne hogy Putyin megszállhatja Ukrajnát, ha nem tetszik neki valami.
hu.euronews.com/2023/02/18/moszkva-a-meghiusult-minszki-megallapodasokkal-igyekszik-igazolni-az-ukrajnai-orosz-haboru

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.02.19. 11:21:27

@Ukraine war:

Csak annyi, hogy már hónapok óta 10-11 millió külföldre menekültről van szó, miközben a napi 30-40 ezres menekültszám esetén ennek havonta min. egymillióval nőnie kellene. De vhogy nem nő.

Az is szempont, hogy aki akart és tudott, az már elmenekült külföldre. Az ukrajnai helyzet úgy-ahogy kezd konszolidálódni, látható, hogy az oroszok a Donbaszon túlra nem képesek nyomulni, szóval aki eddig maradt, az már nem fog elmenni. Oszt mégis havi egymillió külföldre "menekülő".

A visszatérőkről, az "ingázókról' már nem sok szó esik.

Mellesleg már Németországban is felmerült az ukrán segélyturizmus kérdése, pedig ott igazán szemérmesen kezelik a menekültjoggal való visszaéléseket.

Nem emlékszem már pontosan, de úgy rémlik, talán kb. egy hónapja olvastam a segélyezés ottani szigorításáról.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.02.19. 11:25:19

@Jager_:

"A minszki megállapodás meg 2014-es állapotokhoz mérten elavult"

Persze, hogy elavult, hiszen Ukrajna kezdettől nem tartotta be.

"k&rvára nincs benne hogy Putyin megszállhatja Ukrajnát"

Ahogy az sincs benne, hogy Ukrajnára nem vonatkozik.

Motorogre 2023.02.19. 11:32:03

@Ukraine war: Köszi a tippet! De a számolást kellene gyakorolni - a posztbeli adatok olyan tág intervallumban vannak, hogy érdemi információt nem adnak. Lehet hogy ez a háború objektív következménye, lehet más oka is. Ilyen slendriánságot még a statisztikusok se engednek meg maguknak pl. árszínvonal ügyben se.

Ukraine war 2023.02.19. 11:52:35

@Motorogre: Slendrián ez a csúnya háború, de nem tud senki még a te kedvedért sem odamenni a harcoló alakulatokhoz és megszámolni a hullazsákokat. :))) Ilyen ez a szelavi

Jager_ 2023.02.19. 12:02:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azt azért nehéz a minszki papírokba belemagyarázni, hogy Putyin beküldhet oda 350 ezer katonát hogy péppé lője az ukrán városokat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.02.19. 12:19:36

@Jager_:

Ahogy azt is elég nehéz belemagyarázni, hogy ukrán paramilitáris csapatok az állam nem is annyira hallgatólagos jóváhagyásával halomra lőhetik a donbaszi orosz kusebbséget, betilthatják az orosz nyelvet, milliószám dobhatják ki a könyvtárakból az orosz nyelvű könyveket, ledönthetik Puskin. Muszorgszkij, Dosztojevszkij stb. szobrait, betilthatják műveiket stb.

És ez a söpredék ország akar gyorsítva EU-taggá válni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.02.19. 12:26:34

És akkor még nem szóltam a sokkal gyengébb érdekérvényesítő képességű magyar kisebbség elnyomásáról. Még szerencse, hogy őket eddig nem lőtték, mint a donbaszi oroszokat, de még ez is eljöhet. Fegyverük van/lesz hozzá elég, az EU meg eleve magasról sz#rik a nemzeti kisebbségek jogaira - az egyetlen kivétekt az uszlám bevándirlók jelentik.

Jager_ 2023.02.19. 12:34:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én a háborús bűnös oroszokat tartom söpredéknek, akik muszlimokatmeg börtönökből hozott bűnözőket vetnek be civilek ellen. Mellesleg én soha nem vettem be az orosz propagandát, ukrajnai oroszokat gyilkolászó ukránokról. Ezek max Putyin fejében léteznek.

birkamenet 2023.02.19. 13:00:55

@Boldeone2: "Erre a világbotrányra mondja Orbán, hogy tulajdonképpen .... " két szláv nép harca "

Nem, ezt nem orbán mondja, hanem a Kreml. Az összes ruszkik által Moszkava bérenc pénzelt pártok, képviselők, kormányfők, álcivilek ugyanezt a KREML PROPAGANDA panelt fújják szerte Európában.

birkamenet 2023.02.19. 13:06:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ilyen tempóban gyorsan kiürülne az ország, ám ez nem történik meg, mert hasonló számban vissza is térnek, miután Németországban felvették a segílykét."

Igy van Jauzsinéni. Kimennek az ukrán nők meg gyerekek (mert a férfiakra kb 100%_os kiutazási tilalom van) csak azért, hogy felvegyék a segilyt. Oszt mán húznak is haza, mert megvan a piz, amiből eltemethetik a családjukat.

Bammeg, én a fidernyáknál degeneráltabb ÁTNEVELT barmokat a világon nem láttam még sehol!

birkamenet 2023.02.19. 13:08:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Húzol el a Donbaszba te ägyváltott műtött KREML PROPAGANDISTA, oszt egyenként megszámolod, hogy van-e 11 millió földönfutóvá tett ukrán. Utána meg felveszed Prigosintól a troll béredet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.02.19. 13:48:50

@Jager_:

"Mellesleg én soha nem vettem be az orosz propagandát"

Helyette beveszed Zelenszkij.....

birkamenet 2023.02.19. 14:01:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Megdolgozol a pénzedért te KREML PROPAGANDISTA, az látszik. Csak hát olyan egyedül vagy, mint orbánod azEU-ban. Ez a Moszkva bérencek sorsa.

Motorogre 2023.02.19. 19:09:40

@Ukraine war: Ok, a poszt felhívta a figyelmet, hogy háború van kb. egy éve. De ha nincs adat a veszteségekről - akkor nem kellett volna írni róluk. Off.

Ukraine war 2023.02.19. 20:23:57

@Motorogre: Van adat. Hemzseg tőlük a poszt. Ha neked ezek nem felelnek meg, kár kommentelned nálunk.

chrisred 2023.02.20. 08:01:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A minszki megállapodást a szakadárok sem tartották be.

chrisred 2023.02.20. 08:02:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Csak annyi, hogy már hónapok óta 10-11 millió külföldre menekültről van szó, miközben a napi 30-40 ezres menekültszám esetén ennek havonta min. egymillióval nőnie kellene. De vhogy nem nő."

Mert a külföldre távozók nagyjából fele vissza is tér.

chrisred 2023.02.20. 08:04:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De mivel nem lőtték halomra az orosz kisebbséget és nem tiltották be az orosz nyelvet., nem is érdemes belemagyarázni.

chrisred 2023.02.20. 08:06:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Putyin, Soros és Obama ugyanaz a személy lenne? Ennyi különböző személyiség elférne a kágébés törpe gyilkosban?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.02.20. 09:02:20

"Bill Browder pénzügyi szakember, több, Oroszországról készült könyv írója a DailyMailen írt véleménycikket arról, hogy Oroszországnak egy esetleges ukrajnai győzelem után Európa lehet a következő célpontja. Szerinte Putyin semmiképp nem fog leülni tárgyalni a békéről, és csak akkor lehet elkerülni a harmadik világháborút, ha Ukrajna győzelmet arat a háborúban. Ez lehet az egyetlen módja a világháború elkerülésének"

index.hu/kulfold/2023/02/19/haboru-oroszorszag-ukrajna-vlagyimir-putyin-nyugat-fenyegetesek-ukrajna-tamogatasa/
süti beállítások módosítása