Ukrajnai háború

ukraine war

A 100 éves Kissinger jóslata a háborúról

2023. június 10. - Ukraine war

Egykoron Henry Kissinger valóban jelentős külpolitikai befolyással bírt az Egyesült Államokban, hiszen 1969 és 1977 között gyakorlatilag ő irányította az USA külügyeit és így magát a hidegháborút is. Előbb nemzetbiztonsági tanácsadó volt 1969 és 1975 között, majd Nixon és Ford külügyminisztere lett 1973 és 1977 között.

kissinger.jpg

Forrás: nypost.com

Mára azonban megöregedett, május 27-én betöltötte a 100-at. Ám éltes kora dacára adnak a szavára. És nemrégiben nyilatkozott is arról, hogy szerinte hogyan ér majd véget az ukrajnai háború:

A konfliktus legvalószínűbb kimenetele az, hogy Ukrajna területi veszteséggel zárja, Oroszország pedig valószínűleg megtarthatja az általa 2022. február előtt birtokolt területeket.

Ehhez hozzáteszi még azt is, hogy szerinte egy teljesen felfegyverzett Ukrajnának a NATO-ban a helye. Nos, reméljük nem válnak be jóslatai. Ha Ukrajna ugyanis NATO tag lesz, akkor a világháború veszélye mindennapos reailtássá válik (bár már most is az, de a nukleáris holokauszt esélye egy ilyen lépés után háromszorosára nő). Az USA mindenesetre jelentősen támogatja Kijevet:

ukrajna_tamogatasok.jpg

Forrás: IWF

A másik probléma: Ukrajna feldarabolása. Ha hivatalosan is kettéosztják a mostani megszállási övezetek mentén (ahogyan már most is ketté van osztva), az állandó feszültségforrás lesz a két ország között.

A legvalószínűbb egy kompromisszum lesz pár éven belül, melyben egyes NATO államok garanciális védelem alá veszik Ukrajnát, nemzetközileg megszabva, hogy nem indíthat támadást területei visszaszerzéséért és ellene sem indulhat offenzíva orosz részről. Befagyott válsággóccá válik vélhetően addig, amíg Oroszországban nem lesz jelentős politikai fordulat (remélhetőleg már Putyin nélkül és a demokrácia irányába). 

ukrainewar_alsolec_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrainewar.blog.hu/api/trackback/id/tr10018143418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.06.11. 16:41:00

"Ha Ukrajna ugyanis NATO tag lesz, akkor a világháború veszélye mindennapos reailtássá válik."

Pontosan! Zelenszkij eddig is mindent megtett, hogy a Nyugatot belerángassa a háborúba. És pl. Katarzynát könnyű is lenne táncba vinni.

De egy NATO-tag Ukrajnától Magyarországnak is komoly félnivalója van. Ukrajna az ellenségünk, és még a háború közben is ráér ellenünk áskálódni, most pl. Paks 2-t igyekszik ellehetetleníteni.

Egy állig felfegyverzett, velünk ellenséges, NATO-tag Ukrajna simán megtámadhatja Magyarorszagot, ui. a sokszor hivatkozott 5. cikkely csak külső támadás esetén véd meg bennünket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.06.11. 16:47:57

A magyar kormány komoly fegyverkezésbe kezdett. Kimondani senki nem fogja, de elég nyilvánvaló, hogy az orosz határ még egy orosz győzelem esetén is több mint félezer kilométerre lesz tőlünk, vagyis nem Oroszországtól kell félnünk.

Nanga Parbat 2023.06.11. 20:23:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Annak esélye, hogy Ukrajna meg akarjon támadni bennünket, miközben a nyugatra van utalva és még évekig kell az oroszokkal harcolnia, kb annyi, mint hogy az földönkívüliek elrabolják Orbánt a Szíriuszra! :))))))) (Bár ötletnem nem is volna rossz.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.06.11. 22:59:19

@Nanga Parbat:

Hadd emlékeztesselek arra, hogy hivatalos tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg "integrálta" azt az Azov ezredet, amelynek tagjai Magyarország elfoglalása után a Balatonban szándékozzák tisztára mosni a véres bakancsukat.

Mindez a Nyugat mély hallgatása mellett történt. Most képzeld el, mi mit kaptunk volna, ha a magyar hadsereg anno "integrálta" volna az Azovnál nagyságrendekkel veszélytelenebb Magyar Gárdát.

Ukrajna stratégiailag milliószor fontosabb a NATO-nak és az USA-nak, mint Magyarország. Ráadásul Orbán tök fölöslegesen maga ellen hangolta a NATO-t Finnország és Svédország belépésének abszolút értelmetlen késleltetésével - mert hasznunk nem származik/ott belőle, annyi szent.

Egy Magyarország elleni ukrán támadást a NATO kaján vigyorral, széttárt karokkal szemlélne, arra hivatkozva, hogy nem illetékes beavatkozni két tagország konfliktusába.

Oké, én sem tartom valószínűnek, de kizárni sem tudom. Aztán meg ezernyi módon lehet provokálni, fenyegetni egy országot tényleges támadás nélkül is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.06.11. 23:13:27

Ezt a háborút nekünk magyaroknak abból a szemszögből kell néznünk, hogy Ukrajna nem a barátunk, hanem az ellenségünk. Eközben Oroszország sem a barátunk, de semmiképoen nem az ellenségünk, ráadásul elég messze van tőlünk ahhoz, hogy ne jelentsen fenyegetést - már aki egyáltalán feltételezi, hogy megtámadna egy NATO-tagországot.

Ukrajna akár győz, akár veszít (relatíve persze), mindenképpen egy állig felfegyverzett, komoly harci tapasztalattal rendelkező, iszonyúan erős hadsereget fenntartó, agresszív állam lesz. Nekünk pedig az a legjobb, ha a veszett farkast még az udvarba sem engedjük be, nemhogy a házba.

Nanga Parbat 2023.06.12. 12:10:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem meg ezerszer inkább Oroszország az ellenségünk. Eleve annak a katonai szövetségnek az ellensége, melynek tagjai vagyunk (NATO). Amellett expantív politikát folytat, fenyegeti a szomszédait. Ott van a hadserege Moldáviában (Románia túloldalán), villámgyorsan elérhet minket ha akar. Ha kitesznek minket a NATO-ból ahogyan ma egy lengyel tábornok javasolta, kb Beloruszia szintjére kerülünk. És rajtuk keresztül láthatjuk, hogy mennyire szuper Putyin gyarmatállamának vagy megszálló országánsk lenni.

Nanga Parbat 2023.06.12. 12:13:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: *expanzívot akartam irni. A ruszkik a Sojgu-haderőrefom óta (2008) terjeszkednek. Közép-Ázsia az övék fű alatt az összes "-isztán".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.06.12. 17:28:32

@Nanga Parbat:

"expanzív politikát folytat"

Mert a NATO nem is nyomult egyre közelebb Oroszországhoz.

"Ha kitesznek minket a NATO-ból ahogyan ma egy lengyel tábornok javasolta"

Ez nem fog megtörténni, de korábban talán éppen itt én is azon értetlenkedtem, mi a retkes lópéniszért szívózik a magyar kormány a svédek felvételével. Az üres duma, sőt hazugság, hogy a kormány akarja, de sajna a parlament... Hát ugyan kinek van kétharmada a parlamentben? És nyilván az ellenzéken sem múlna.

Oroszországnak nincs és nem is volt területi követelése Magyarországgal szemben. Nem is lesz. Egy semleges Magyarországot sem támadna meg.

"Ott van a hadserege Moldáviában (Románia túloldalán), villámgyorsan elérhet minket ha akar."

A NATO-tag Románián keresztül???

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.06.12. 17:33:32

Mellesleg Kissinger is hibának tartja a NATO keleti terjeszkedését, ahigy azt is, hogy 2021-ben nem tárgyaltak az oroszokkal a biztonsági igényeikről. Kissinger is azt mondja, hogy az eredeti orosz követelések persze elfogadhatatlanok voltak, de kompromisszumra lehetett volna jutni.

(Az oroszok nyilván azért követeltek annyit, hogy legyen miből engedni.)

Nanga Parbat 2023.06.12. 20:44:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A kérdés, hogy a NATO -n kívülre kerülve mekkora esélyünk van elkerülni azt, hogy orosz gyarmat legyünk nem túl nagy dilemma. Oroszország sorra szervezte be saját védernyőjébe az összes környező államot, amelyek egykoron a Szovjetunióhoz tartoztak. A CSTO (oroszul: Организация Договора о коллективной безопасности, Organyizacija Dogovora o kollektyivnoj bezopasznosztyi)
Oroszországon kívül még 5 tagállamot számlál (Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország, Tádzsikisztán) és ehhez jönnek azok az országok, ahol valójában Moszkva diktál (pl Türkmenisztán, Üzbegisztán) plusz az olyan megfélemlített államok mint Grúzia. Gyakorlatilag az oroszok diktálnak Szíriában is, hiszen övék a tengerpart a Tartusz - Heymim vonal mentén. Szóval finoman mondva építi a határállamait és MINDEN ország mely nem tagja a NATO-nak veszélybe kerülhet, így mi is. Hogy Románián keresztül vagy megkerülve vagy behódolásra kényszerítve éri el, az részletkérdés.

A lényeg szerintem, hogy egyelőre (átmenetileg) CSAK a NATO jelent visszatartóerőt az orosz nacionalizmus számára. De ez is csak átmeneti szerintem. Idő kérdése és az orosz hadsereg megindul a régi szovjet érdekszféra visszaszerzéséért, mely előbb hagyományos, majd nukleáris háborút hoz majd, pontosan ezen országok ellen:

haboruk.blog.hu/

Csak annyi a kérdés: bekövetkezhet e egy demokratizálódás (nyugattal kiegyezés) Putyin halála után, vagy még ez ELŐTT megindul az egész.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.06.12. 20:44:43

@Nanga Parbat:

Mellesleg a te nagyon bölcs lengyel tábornokod azt is javasolta, hogy a NATO légiereje védje Ukrajna légterét, továbbá NATO-hadihajók védjék Ukrajnát a tengeren. Vagyis a NATO lépjen be a háborúba.

Erre mondja az amerikai, hogy trigger-happy. Én inkább őrültnek mondom. Annyi látszik, hogy a lengyeleknek nagyon viszket a seggük, és nagyon akarnak háborúzni.

Nanga Parbat 2023.06.12. 20:46:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezt a linket akartam betenni (bocs):

m.blog.hu/ha/haboruk/image//orosz_expanzio.jpg

Jól mutatja az orosz érdekszférát!

Nanga Parbat 2023.06.12. 20:47:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azért az 1919-1921-es Lengyel-Szovjet háborút vitték. Lengyelország győzött. Khm
hu.wikipedia.org/wiki/Lengyel%E2%80%93szovjet_h%C3%A1bor%C3%BA

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.06.12. 21:04:04

@Nanga Parbat:

Csak annyira lennénk orosz gyarmat, amennyire az Ausztria, Svájc, Svédország, vagy amennyire orosz gyarmat volt Finnország és a három balti állam. EU-tagként sokkal értékesebbek vagyunk Oroszországnak, mint vazallus államként.

Aztán ha Oroszország helyre akarja is állítani a Szovjetuniót - nos, mi soha nem voltunk a Szovjetunió része.

Ez az ukrajnai "kaland" szerintem alaposan kijózanította az oroszokat, pár évtizedig eszükbe sem jut bárkit megtámadni.

Nanga Parbat 2023.06.12. 21:41:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az csak idő kérdése, hogy mikor tesznek ki bennünket az EU ból és a NATO ból. Az igaz, hogy Putyinnak értékesebbek lennénk odabent (mint trójai faló) de az a hajó elment. Hülyék az EU vezetők, de annyira azért mégsem, hogy végtelenségig etesse őket Orbán. Ami meg a Szovjetuniót illet: 1945 és 1989 között vazallus-államai voltunk megszállt országként. Kb ez várhat ránk most is. Pár év még (max).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.06.12. 23:13:46

@Nanga Parbat:

"Az csak idő kérdése, hogy mikor tesznek ki bennünket az EU ból és a NATO ból."

Egyrészt erre protokoll sincs, másrészt Orbán eddig mindig tudta, mikor kell visszavonulót fújnia. Tény, hogy mostanság erősen túlfeszíti a húrt.

Köznapló 2023.08.25. 21:41:59

Mozgósítás Oroszországban. Az 1 milliós haderőt, melynek egyharmada harcol Ukrajnában, kibővítik 500 ezer emberrel 1 hónapon belül (2023 szepremberének végéig)
index.hu/kulfold/2023/08/25/oroszorszag-putyin-ukrajna-haboru-budanov-mozgositas-hadero/
süti beállítások módosítása