Ukrajnai háború

ukraine war

Ukrajnai háború (2022- )

2023. február 12. - Ukraine war

Folyamatosan frissülő poszt

Az ukrajnai háború (vagy orosz-ukrán háború) 2022 február 24-én vette kezdetét, amikor az orosz hadsereg több irányból és több fegyvernem bevetésével megtámadta a szuverén Ukrajnát. Komplexebb megközelítésben a két ország háborúja már 2014 március elsején megkezdődött, amikor az orosz hadsereg önkényesen elfoglalta és megszállta az ukrajnai Krím félszigetet.

ukrajnai_loveszarok.jpg

Ukrán katonák egy Zaporizzsja melletti lövészárokban 2023 tavaszán (Forrás: irishtimes.com)

A Föld országai eltérő módon értékelik Ukrajna 2022-es megtámadását: a NATO és EU országok törvénytelen agressziónak tekintik a lépést, egy független ország elleni erőszaknak, míg a többi ország vagy semleges a kérdésben, vagy pedig jogos ellenlépésnek tartja, a korábbi években tapasztalható, orosz kisebbségek elleni ukrán atrocitások és a "lopakodva" terjeszkedő NATO megállítására. [Dewer blog: Kétpólusúvá alakuló világrend]

2022 előtt Oroszország hadserege a velük szomszédos Ukrajna 603 700 km2-es területéből egy 42 000 km²-nyi területet tartott megszállva (a Krím, valamint a Donyecki és Luganszki népköztársaságok), a teljes-körű invázió során pedig újabb 119 000 km²-t foglalt el, így az invázió csúcspontján összesen 161 000 km²-nyi területet tartott ellenőrzése alatt Ukrajnában (az ország csaknem 27%-át). Az Institiute for the Study of War elemzése szerint azonban ebből az ukránok 2022 novemberig 74 443 km²-t sikeresen vissza-foglaltak. A háború 1 éves évfordulóján Ukrajna 18-20%-a áll orosz megszállás alatt.

Ukrajnában 2023 februárjában a becslések szerint egy kb 350 - 400 ezres orosz haderő harcol. Ennek nagy része  Ukrajna keleti megyéit támadja (legfőképp Luhanszk és Donyeck még ukrán kézen lévő részeit). Ezzel a 831 ezres jelenleg aktív állományú teljes orosz hadsereg fele küzd már Ukrajnában. Becslések szerint azonban a 142 millió lakosú Oroszország még részleges mozgósítással is több milliós haderőt vezényelhet Kijev ellen. (Emlékeztetőül: az Ukrajna elleni invázió 2022-ben 200 ezres orosz haderővel indult.) Ugyanakkor ukrán oldalon egy jól megépített, többszörös védvonal-rendszer blokkolja az orosz előretöréseket, mely védvonal lövészárkok, bunkerek és lövész-ütegek, harckocsik komplett láncolatát jelenti. Amellett az ukránok eddig a háború egy éve alatt 1700 orosz harckocsit lőttek ki (vagy tettek harcképtelenné). Ehhez persze hozzátartozik, hogy a globalfirepower adatai szerint Oroszország teljes harckocsi-állománya 12 566 db tankból áll. Ezek közül viszont 1000 db alatti a nyugati harckocsi-típusokkal azonos szintű T-90 és Armata típusok és a még talán modernnek mondható felújított T-80 típusok összesített száma. Nem tudni pontosan hány Armata készült, de a T-90  állomány 300-500 harckocsinál nem több. (Ukrajna harckocsi-parkját ezer jármű alkotja a zsákmányolt és eddig átvett páncélosokkal együtt.) [A Jager blog posztja a harckocsi-helyzetről.]

frontvonal_terkep_ukrajna.jpg

A veszteségek

Az anyagi veszteség mindkét oldalon tetemes. A nyugati országok eddig, a háború egy éve alatt kb 100 milliárd dollárt áldoztak Ukrajna megsegítésére, amiből 50 milliárdot tett ki a katonai támogatások összege (ennek felét biztosította az USA). Ezzel szemben Putyin nagyjából 115 milliárdnál tart, csakhogy ezt egyedül Oroszország fizette, míg a nyugati dotációt vagy fél tucat állam adta össze. Az ukrán városokban esett kár szintén hatalmas, több száz milliárdban mérhető (csak egyedül Kijev esetében beszél Klicskó 100 milliárd dolláról kárról.)

Ami egy év után a háború emberi veszteségeit illeti: ukrán részről kb 80-100 ezer a halottak száma, amiből 40 ezer polgári és ugyanennyi katonai áldozata van a harcoknak (Ezen a téren óriási a különbség a számokat megbecsülni próbáló oldalak között. Az ukránok 10-13 ezer halott katonájukat ismerik csak el.). Az orosz oldalon szintén a 80-100 ezres veszteség a reális. (Bár a brit hírszerzés szerint az orosz elesettek száma "csak 40-60 ezer lehet, a többi veszteség a sebesültekből tevődik össze.) Ha a sebesülteket is figyelembe vesszük, akkor mindkét harcoló fél megközelítőleg 150 ezer embert vesztett, legalábbis a The Guardian szerint. [forrás: vg.hu] Az Ukrajnából elmenekültek száma már 13-14 millió körüli

Ha a különböző számadatokat összevetjük, szerintünk a legvalószínűbb a mindkét oldalon 50-50 ezer elesettről szóló számadat, amihez ukrán oldalon további 40-50 ezer polgári áldozat is társul.

A várható folytatás

A legtöbb szakértő szerint a küzdelem 2023-ban anyagháborúvá változik és legintenzívebb szakaszához érkezik majd. Vlagyimir Putyin jelentősen növelni fogja Ukrajnában harcoló erőinek létszámát, Volodimir Zelenszkij pedig komoly erősítést kap a NATO országoktól magasabb harcértékű fegyverekből (harckocsikból, tüzérségből és talán vadászgépekből is.) A jövő kérdése így tényleg az lesz: meddig bírja majd az ukrán fél létszámmal, az orosz pedig harci-eszközzel a háborút? Az egy éve tartó háború frontvonalai [Rajcsányi Gellért, Mandiner 2023.02.17.]

A magyar kormány 2023-ban is folytatja kettős játékát a látszólagos nyugat-barát, ám retorikájában Putyint támogató politikájával, ám a fejlett nyugati hatalmak továbbra is elkötelezettek az orosz agresszió feltartóztatásában.

2023 június 15-én megindult ukrán támadás

A 2023 június 10-én megindult ukrán ellentámadás során Ukrajna visszaszerezte az ellenőrzést 38 négyzetmérföldnyi (közel 100 négyzetkilométer) terület felett az ellentámadás során – közölte egy magas rangú ukrán katonai parancsnok. Az ellentámadás megkezdése előtt Oroszország mintegy 40 000 négyzetmérföldnyi 103 000 négyzetkilométer ukrán területet ellenőrzött a Sky News szerint (a 603 700 km2-es Ukrajnából [ami az ország 17%-a]).

Az ukrán offenzíva augusztusra a front középső szakaszán, Tokmak felé irányult, ahol a három orosz védelmi vonalból egyet át is tört. A támadás célja elérni az Azovi-tengert és kettévágni ezzel a Kelet-Ukrajnai orosz haderőt. A kifulladás jele azonban a hónap végére egyértelműek lettek. Közben Putyin 400-500 ezer fős katonai behívást rendelt el Oroszországban, megcélozva az orosz fegyveres erők 1,5 millióra emelését. Az Ukrajnában állomásozó orosz sereg nagyságát a legtöbb szakértő 350 ezer főre TESZI.

Az orosz stratégia és taktika:

Eddig az orosz csapatok a fantáziátlan és folyamatosan felőrlő, hagyományos előrenyomulást folytatták, mely a gyalogos-páncélos előretörésekre és a tüzérségre támaszkodott. Az emberveszteség nem számít nekik. [A fantasy filmekben felbukkanó "orkok pusztításához" gyakran hasonlítják az orosz taktikát. - szerk.megjegyz.]

Ukraine war téma-szakértők, akiket javasolunk:

  1. Rácz András történész (ZMNE docens)
  2. Kaiser Ferenc hadtudományok doktora (NKE docens)
  3. Bendarzsevszkij Anton történész
  4. Tálas Péter (hadtudományok, nemzetközi kapcsolatok doktora)
  5. Kis-Benedek József (nyugalmazott ezredes, hadtud.dr)
  6. Tarjányi Péter (bizt.pol.szakértő, katonatiszt és rendőr)

ukrainewar_alsolec_1.jpg

ukrainawar@yahoo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrainewar.blog.hu/api/trackback/id/tr2818047726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása