Ukrajnai háború

ukraine war

Ukrajna kitart, de a harc anyagháborúvá változott

2023. május 14. - Ukraine war

Idén februárban volt egy éve annak, hogy az orosz hadsereg lerohanta Ukrajnát és kísérletet tett teljes területének illetve fővárosának elfoglalására. A jogtalan támadást azonban Ukrajna kivédte, majd a NATO államok támogatásával visszatolta az orosz csapatokat nagyvárosai közeléből. A harcok 14 hónap után, most Kelet-Ukrajnában zajlanak, ahol nyugati támogatással nagy ukrán ellentámadás várható.

A nyugati segítség mind pénzben, mind hadianyagban óriási. Ezek nélkül Ukrajna nem tudná tartani állásait. Ma már a vadászgépeket kivéve szinte minden fegyvernemből megtalálható nyugati gyártmány az ukránoknál. Kaptak harckocsikat (igaz, egyelőre közel sem annyit hogy az igazán számítson), rengeteg kézi-fegyvert, páncéltörőt, drón, tüzérségi eszközt, légvédelmi rendszert és egyebet.

ukran_harc.jpg

A kép forrása: news.harvard.edu

Mostanra az ukrajnai háború ugyanolyan anyag- és emberi erőforrás háborúvá változott, mint az első világháború volt 1914 és 1918 között. Orosz és ukrán oldalon is kb 400-500 ezres hadseregek harcolnak egymással, melyek napi szinten használnak el annyi lőszert, mint egy világháborús frontvonal. Az orosz hadsereg folyamatosan szállítja a fegyvereket és lőszert Ukrajnába és a NATO is ugyanígy tesz, a kérdés: melyik oldal bírja tovább. Most az látszik, hogy hadianyag, lőszer és fegyver ellátottság terén kiegyenlített a helyzet, ám az ember-tartalékok terén Oroszország hamarosan nagy válaszút elé érkezik. Már bevetette a bűnözőit, zsoldosait és a FÁK országból is hozatott embereket a szibériaiak mellett már türkméneket, üzbégeket, kazahokat is. A további létszám-növeléshez lassan elkerülhetetlen lesz a 146 milliós Orosz Föderáció mozgósítása. Ha ez bekövetkezik, az Putyin székét ingathatja meg, viszont jelentős orosz sikerekkel kecsegtethet Ukrajnában.

A várható orosz létszámbővítést csak az ukrán hadsereg folyamatos korszerűsítése tudja ellensúlyozni. Vagyis hamarosan (valószínűleg az év második felére) a technika fog majd szemben állni a létszám-fölénnyel. A korszerű fegyverrendszerek fognak megmérkőzni az élőerő-többlettel. Gép kontra ember, haladás kontra hagyományos eszközök küzdelme lesz az ukrajnai háború. De vajon tud annyi korszerű fegyverrendszert és kiképzett katonát felmutatni Ukrajna (és persze a nyugat), mely ellensúlyozhatja a 146 milliós Oroszország kimeríthetetlennek látszó emberanyag tartalékait (már ha tényleg megkezdik a tömeges sorozásokat)?

Sokan találgatják, hogy miként végződhet a háború, noha előre sejthető, hogy Ukrajna felosztásával. Ennek időpontja és a kialakítandó határvonal helyzete kérdéses csupán, illetve az a talány, hogy milyen nemzetközi garancia lesz érvényesíthető az oroszok féken-tartására egy megkötendő békeszerződésben. Na, ez az, ami ma az 1 milliárdos kérdés!

ukrainewar_alsolec.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrainewar.blog.hu/api/trackback/id/tr3718123682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása