Ukrajnai háború

ukraine war

A harckocsi kérdés Ukrajnában

2023. február 15. - Ukraine war

A harckocsik modern-kori (értds: hidegháború utáni) szerepe erősen megosztja még a katonai szakértőket is. Vannak, akik már "temetik" ezt a fegyvernemet, mondván: a XXI. század hadviselésében a drónok, robot-repülőgépek, rakéták illetve a cyber-technika a kulcsfontosságú és a tankok ideje lejárt. Ezt az álláspontot erősítette a 2020-as kaukázusi háború is, melyben az örmények harckocsikkal az azeriek pedig drónokkal harcoltak. Az összecsapások egyértelműen kihozták a drón-technika fölényét a tankokkal szemben. Aztán jött a 2022-es orosz offenzíva Ukrajna ellen és egy új háború képe rajzolódott ki, melyben a területfoglalások éppen ugyanakkora szerepet kaptak, mint a második világháborúban. Újra előkerült a drón kontra harckocsi vita és eleinte valóban újra úgy nézett ki, hogy a harckocsik szerepe másodlagos lesz, hiszen az ukránok simán kiiktatták az orosz tankokat Javelinekkel és harci-drónokkal. (A háború 1 éve alatt 1500 orosz harckocsit iktattak ki összesen az ukránok) Aztán a háború nyolcadik - kilencedik hónapjára nagyot fordult az ukrajnai fronthelyzet: szeptember - október és november folyamán az ukrán hadsereg elkezdett területeket visszafoglalni az oroszoktól és belekóstolt kicsit abba, hogy ez mennyire nehéz korszerű (vagy bármilyen) páncélosok nélkül. Innentől Zelenszkij napirenden tartotta harckocsik követelését a NATO hatalmaktól. Az angol, amerikai, német és francia vezetők fontolóra kezdték venni az ukránok modern harckocsikkal történő ellátását és a témával párhuzamosan megjelent a vadászgép-kérdés is. (Erről még később ejtünk szót.) 

leopard2_harckocsi.jpg

A Bundeswehr fő harckocsitípusát 1979 -ben állították hadrendbe, leghatékonyabb alváltozata, a 2A7 pedig 2010 óta szolgálja a német hadsereget. Méretei (hossz, szélesség, magasság): 7,7 X 3,7 X 3,  tömeg: 67,5 tonna, elsődleges fegyverzet: 120 mm Rheinmetal L/55, sebesség: 70 km/h, hatótáv: 550 km, motor: 1500 LE (dízel)

A harckocsi-polémia kapcsán több katonai szakértő is kijelentette: valódi terület-foglalásokhoz igenis szükségesek a páncélosok, hiszen egy - egy adott térség katonai birtokbavételéhez a katonáknak fizikai valójukban is a helyszínen kell lenniük. Az oda-juttatásukban pedig nélkülözhetetlenek a harckocsizó egységek. Jelenleg ott tart az ügy, hogy Ukrajna konkrétan megfogalmazta: 300 db modern, nyugati harckocsira van szüksége az oroszok tartós visszaszorításához, míg a nyugat kijelentette: maximum 150-et tud adni, azt is több részletben, elhúzódó átadásokkal és nagyon nehézkesen megoldható szervizeléssel. A Leopard és Abrams harckocsik esetében is igaz ugyanis, hogy bár a tűz-pontosságuk, lövési hatótávolságuk, védettségük és mobilitásuk magasan az orosz harckocsik fölé emeli őket, szerviz igényük, karbantartásra fordítandó idő és ellátmány igényeik is ezzel arányosan magasabbak. Nem lesz tehát gyors és egyszerű a 100-150 nyugati harckocsi Ukrajnába juttatása és folyamatos karbantartása, kiszolgálása. Ennek részletein most kezdtek csak el dolgozni a nyugati szakemberek.

abrams_harckocsi.jpg

Az USA hadseregének fő harckocsitípusa. Legjobbnak tartott M1A2 változatát már 1992 óta gyártják. A TOP 5 legkomolyabb lövegével rendelkezik. A harckocsi méretei (hossz, szélesség, magasság): 7,92 X 3,64 X 2,43  tömeg: 63 tonna, elsődleges fegyverzet: 120 mm M256, sebesség: 72 km/h, hatótáv: 465 km, motor: 1500 LE (gázturbinás)

Miközben a nyugat az Ukrajnának szállítandó harckocsik ügyén "rágódik" Putyin épp a drón-kérdésben látja az új orosz fejlesztési irányt, ráébredve arra, hogy túlságosan is az iráni drón-beszállításokra van ráutalva. A február első hetében indított donbaszi offenzívája mindenesetre nem alakul számára túl sikeresen. Veszteségei hatalmasak, ez már most látszódik. Az elkövetkező hónapokban jelentős fordulatok következhetnek., ha a jelenleg felvetődött négy kérdésre választ kapunk:

1.Mikor, milyen típusokból és mennyi harckocsit kap Ukrajna 2.Adnak e a NATO országok vadászgépeket Ukrajnának 3.Mekkora élőerőt ad az ukrajnai harcokhoz még Putyin, a jelenleg ott harcoló 350-380 ezer orosz katona jelentette haderő megtámogatására. 4.Ez az létszám-kiegészítés okoz e majd belpolitikai válságot Oroszországban?

A vadászgép-kérdés ingoványos talaj a nyugati hatalmak számára, mert olyan lehetőségeket ad az ukránok kezébe, amelyek a háború kiszélesedéséhez vezethetnek. Mi lesz például, ha Ukrajna oroszországi célpontok ellen fordítja a vadászokat és erre Oroszország válaszul európai célpontokat jelöl ki csapásmérő erői számára? Ugyancsak az eszkaláció kérdésköréhez tartozik a moldáviai kérdés. A Dunántúl méretű, kettéosztott törpe-állam ugyanis kulcsfontosságú helyen fekszik és belpolitikailag rendkívül ingatag. Bár jelenleg nyugat-barát a vezetése, bármikor bekövetkezhet egy fordulat, mely Putyin hadserege számára megnyitja az országot, ahonnan jelentős erőkkel lesz támadható Odessza és a Nyugat-ukrajnai régió.

A harckocsi-kérdéshez visszatérve: Ukrajna júniusig valószínűleg használatba veheti majd azt a 100-150 nyugati harckocsit, amit az USA, Kanada, Anglia, Németország és még néhány NATO tagállam felajánlott Zelenszkijnek. Ám előfordulhat, hogy ezek frontra kerülése későn történik meg és Putyin jelenlegi illetve tavaszra tervezett nagy offenzívája (márciusban) áttörést hoz Donbaszban és a déli frontvonalon. Valódi versenyfutás vár tehát a felekre az idővel.

ukrainewar_alsolec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrainewar.blog.hu/api/trackback/id/tr1718050214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2023.02.16. 09:10:05

Az Abrams M1A2 ha eljut Ukrajnába érdekes fejleményeket hoz majd. Kíváncsian figyelhetjük, hogy miként boldogul majd a T-90M -mel (Proryv-3), ami a legjobb az oroszoknál, amit szembeállíthatnak vele. (Az Armatáknak ugye se hírük, se hamvuk) A T-90M3 típus is képes 3-5 km-re ellőni (harckocsiágyújának 3 km a deklarált lő-távja, de a rakétájával 5 km a hatótáv).

Argus_ 2023.02.16. 09:23:33

@Jager_: A T-90 legújabb változatainak (T-90MS) harckocsiágyú - lőtávja 4 km. Felveszi szinte mindenben a versenyt mind az Abramsekkel mind a Leókkal. Csak nem tudni mennyi van ebből a típusból az oroszoknak.

Control. 2023.02.16. 09:44:47

@Argus_: A háború előtt kb 1000 db modern T-90 volt a becsült orosz készlet, de ezekből is jutott az 1500 kilőtt közé Ukrajnában, így most nem tudni mennyi lehet belőlük. Talán 500-600.

birkamenet 2023.02.16. 14:28:59

putyin vesztett, a brüsszeli szankciók kiütötték. A januári költségvetési számokból egyértelmű, hogy màr nyárig se húzza ki a vén szaros diktátor gazdasága. Addig is csak a deviza készletével meg a ruszki lakossági megtakaritásokkal. Ez utóbbi azonban aligha fog sokáig rendelkezésre állni, valszeg Szerjózsáék hamar rájönnek, hogy az államcsőd a nyakukon van és rohannak menteni a pénzüket a bankból. A deviza tartalékokat még kiárusithatja a vén szaros még pár hónapig, ezzel nyomva le a saját bevételét, oszt május körülre Ruszkiország kampec.

Randy Marsch 2023.02.16. 15:32:23

@birkamenet: hihetletlen, hogy egy pillanat alatt tönkreteszed bármelyik diksurzust a primitívségeddel

Wildhunt 2023.02.16. 16:20:33

@Jericho_: tavaly még 400-at gyártottak.

birkamenet 2023.02.16. 16:50:27

@Randy Marsch:

Hihetetlen, hogy egy betűnyi ellentmondásra nem futja tőled, csak rinyára.

Csak hogy megértsd: a háborút a pénz és az összefogás nyeri meg. Ezért bukott el mindent már az az első napon putyin gazdi. A vén hülye KGB-s diktátora rögtön belefulladt a saját illibernyák vazallus rendszerébe (ergo a bólogatójánosok feedbackje csak s vezér vágyáak felelt meg, de nem a valóságnak), a dezinformációs rendszere - azok az egy kaptafára irt valóság tagadások - meg átlátszóbbak az üvegnél is.

A civilizált vilàg összeállt, majd szólj, hogy kinek sikerült a történelemben legyőzni az egész világot.
Ez a háború kimenetelének a kulcsa, a többi csak bőrözés.

Burgermeister 2023.02.16. 19:05:39

@birkamenet: majd az oligarhák osszedobjak

Burgermeister 2023.02.16. 19:06:48

Megneznem h valos harci korulmenyek kozott mit nyujatnak a leok!!! Szoval hajra es popcorn.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.02.16. 19:53:23

@Burgermeister: persze. Putyin sem ad a sajátjából, a haverjai sem fognak rajongani azért, hogy ők adjanak.

Serény Vélemény 2023.02.16. 19:53:49

Eddig a 10 millió vírusszakértő hazája voltunk, most már a - sajna csak 9,6 millió - katonai és biztonságpolitikai szakértő országa vagyunk.
CSODÁS.

Egyébként meg: épp most vettünk valami 44 db-ot ezekből a nagyon modern izékből, darabonként sacc per kábé 7-8 milliárd forintért. namost mennyire jó nekünk az, hogy az a "ez itt a minősítés helye" nyugat jóvoltából az oroszok felkészülhetnek arra, hogy hogyan kell kinyírni a nekünk épp nagyon sokba került haditechnikát?

Persze, majd meghal egy csomó orosz, meg kipukkan egy csomó orosz tank, amíg rájönnek, de rá fognak jönni.

Solo_ 2023.02.16. 20:25:00

@Serény Vélemény: 7 millió dollár a Leók ára kb.

Control. 2023.02.16. 20:30:00

@Wildhunt: Annak valószínűsége, hogy a ruszkik egy év alatt legyártottak volna 400 db T-90-es harckocsit kb nulla. Darabja vagy 5 millió dollárba kerül és az ő gazdasági helyzetükben kizártnak tartom, hogy lett volna 400 X 5 millió dollárjuk harckocsi gyártásra.

Serény Vélemény 2023.02.16. 20:39:20

@Solo_: hu.wikipedia.org/wiki/Leopard_2

"Leopard 2A7+[szerkesztés]
Ez az alváltozat 2010 nyarán jelent meg. Kifejlesztése a 2000-es évek első évtizedének háborúi és más konfliktusai során szerzett tapasztalaton alapult. Ezekben a háborúkban a harckocsik nem ellenséges tankokkal, hanem terrorista szervezetekkel és magányos személyekkel harcoltak, sokszor nem a nyílt harcmezőn, hanem zsúfolt városi környezetben. Az általuk használt fegyverek (improvizált robbanó eszközök, RPG, rejtett aknák) teljesen más jellegűek, mint azok a szovjet harckocsik, amelyek ellen a korábbi változatok páncélzata ill. felderítő rendszere készült.

A fontosabb fejlesztések a következők: körkörösen megerősített páncélzat, a torony tetejére szerelt új másodlagos gyalogság elleni fegyver, új lőszertípusok az ágyúhoz, körkörös kilátás éjjel-nappal, gyalogsági telefon, csendes üzemmód, akadály eltávolító eke, légkondicionáló rendszer. A harckocsi tömege 67,5 t lett, emiatt az erőátviteli rendszer és a futómű is módosult.[30][31] Az A7 verzió beszerzési költsége egyedi igények és logisztikai csomag függvényében 15-20 millió euróra tehető harckocsinként.[32]"

Solo_ 2023.02.16. 22:55:03

@Serény Vélemény: Ez a 2020-as Portfolio cikk azt írja: egy Leopard 2A7 kb 13-15 millió euroba került amikor a magyar kormány megvette. 2018 decemberében írták alá a szerződést Orbánék a németekkel a 44 db Leóról. Akkoriban lehetett egy ilyen harckocsi ára 13-15 millió euro. Hogy JELENLEG igaz e, hogy 7 millió DOLLÁR egy ilyen harckocsi, nem tudom. De ilyet is olvastam.

hidegsegg 2023.02.16. 23:12:10

Azért ez nem ilyen egyszerű. Az örmény-azeri háborúban két rosszul képzett és vezetett, alkalmazkodni csak korlátozottan képes fegyveres erő csapott össze harckocsik bevetése szempontjából előnytelen terepen. A két fél közül az egyik nagyobb számban alkalmazott drónokat, míg a másik tátott szájjal volt több évtizeddel lemaradva. Maguk a résztvevő harckocsik is elavult eszközök voltak, még a legmodernebb orosz darabok sem értek fel a nyugati harckocsik ekektronikai, informatikai rendszereivel. Mindkét fél élt a modern kori social media lehetőségeivel és alapos dezinformációs tevékenységet végzett. Ebben végül az azeriak bizonyultak igazmondóbbnak, de így is rengeteg olyan dróntámadásnak mondott videót tettek közzé, ahol a harckocsit nem drón tette harcképtelenné, hanem aknára futott.
Ettől függetlenül látszik, hogy így nem lehet harckocsival háborúzni. Ez a régi szovjet mentalitás, mit nekünk bonyolultabb összfegyvernemi gondolkodás, majd beküldünk még többet, ha elfogynak. De ha nincs annyid mint anno a szovjeteknek, akkor ez nem működik.
Úgy könnyű, hogy az egyik kompozit íjjal szaladgál, neked meg tüzfegyvereid vannak.
Tehát a harckocsi továbbra is elengedhetetlen eszköze lesz a területfoglaló hadműveleteknek, csak változni fog a módszertan. Nem lesz elég pusztán a nagy számokban bízni, összfegyvernemi matematikában kell varázsolni. A drónok ellen simán lehet védekezni, még nagy számú bevetésük esetén is. Lassúak, alacsonyan jönnek már megvannak az eszközök a tömeges megsemmisítésükre. Csak rendelkezni kell velük és a tudással, hogyan kell harckocsikkal együtt mozgatni őket.
A valódi probléma a Javelin. Ilyen eszközük az oroszoknak nagy mennyiségben nem áll rendelkezésre, de van eszközük a védekezésre, ahogy a nyugatiaknak is, csak az oroszoké gyengébb, még a modernebb változatuk is, amit az Armatában alkalmaznának, ha lenne bevethető mennyiségben Armata.
Itt a kérdés az, hogy a harckocsi elhárító rendszere véges kapacitású. Elég kilőni pár filléres rpg gránátot, hogy aztán mehessen a Javelin, vagy valami hasonló és vége tanknak, mert arra már nem fog tudni reagálni. Ráadásul itt megint felmerül a kérdés, hogy ráfordított pénz és elért eredmény nem a javelines fickó javára dől-e el. Ugye egy drónt elvileg könnyebb megsemmisíteni, mint a javelinest hidegre tenni.
Ettől függetlenül erre is lesz valamilyen megoldás, mert a földön, a sárban, a fronton igény az továbbra is meglesz rá.

Wildhunt 2023.02.18. 00:55:06

@Jericho_: a németek is ezt gondolták a T-34ről.

Cs3pPPelRR 2023.02.18. 23:03:52

Wildhunt:
Az egy filléres kőbunkó volt, abból le lehet gyártani most is bármennyit. Csak egy légycsapóval elintézik.
Egy páncélos traktor volt és a lövegen meg a motoron kívül nem volt benne semmi. Vezetni is tudta egy bármilyen paraszt, akit épp besoroztak a kukoricaföldről.
De nincs már végtelen hk. mennyiség mint akkor. Na meg ki az, aki vezeti, egy mostani modern tankot?
Egy mostani tank messze bonyolultabb ennél, még az oroszoknál is.
Azok az idők lejártak.
Ha egy putris bármit akarnak is építeni tömegében, olyan anyagokat de inkább technológiákat igényel, amihez idő és rengeteg pénz kell. Ez most nincs.

Cs3pPPelRR 2023.02.18. 23:08:08

@Cs3pPPelRR:
Arról meg nem is beszélve, hogy mindent nem dobhat be Putyin sem az elavultabbak sem a modernebbek közül, emberanyagban sem mert más országokkal szinte végtelen hosszú határszakasza van és nem feltétlenül a legnagyobb egyetértésben. Az ukránoknak viszont nem kell figyelniük szinte semerre sem a mostani balhén kívül, mindent odavihetnek.

Cs3pPPelRR 2023.02.18. 23:14:49

@Serény Vélemény:

Ha majd kiderül róluk, hogy van valami bibijük, ki lehet javítani, lesz hozzá harci tapasztalat. Inkább ott derüljön ki mint itt.
Az sem jobb dolog, hogy beképzelem egy drága viperáról hogy a legfaszább, aztán ha a kertemben áll valaki, akkor kiderül, hogy ki sem lehet csattintani mert görbe és szorul vagy rágörbül az ellen nyakára.
Amúgy meg régebbi Leot kapnak.
süti beállítások módosítása